Додому Гроші На столичних ринках знизилися ціни на капусту та моркву, але зросли на...

На столичних ринках знизилися ціни на капусту та моркву, але зросли на м’ясо та баштанні

23
0
На столичних ринках

У вересні зниження цін на овочі і фрукти в Україні майже зупинилося

За останній місяць помітно подешевшала лише капуста і незначно знизилися ціни на моркву і буряк.

Зате виросли ціни на кавуни, м’ясо, сало і молочні продукти.

Овоч вересня, який порадує своєю вартістю, це капуста. Якщо в серпні білокачанну капусту продавали по 10-12 гривень за кіло, то зараз на столичних ринках її можна придбати за 6-8 гривень. Морква і буряк у серпні коштували від 12 до 15 гривень, то тепер ціна цих коренеплодів перебуває в межах 8-12 гривень. Всі інші овочі коштують сьогодні приблизно стільки ж, що і місяць тому: картопля — 6-9 гривень, цибуля — 12-13 гривень за кілограм, зелень — 5-6 гривень пучок, а в кінці дня ціна опускається до 3 гривень.

Багато дбайливі господарі у вересні вже починають серйозно замислюватися про заготівлі овочів на зиму. Для них існує спеціальна оптове пропозицію.

Так, наприклад, картоплю в мішках вже можна придбати за 4,5—5 гривень за кілограм, а цибулю — по 5,7—6,05 (дрібний) і 7,3—9 (великий) гривень за кілограм.

На жаль, ціни на інші овочі неухильно зростають. Наприклад, помідори благородних сортів, які в серпні коштували 15-20 гривень за кілограм, сьогодні подорожчали до 25-50 гривень за кілограм. Сумну картину компенсує лише те, що на ринках з’явилося безліч дешевих сортів.

Помідори «Чумак», «Оленка» і «Сливка», відмінно підходять для різного роду консервації на зиму, зараз можна придбати за 4,5—6 гривень за кілограм. За останній місяць подорожчали огірки — з 10-15 гривень до 20-25 гривень за кілограм. Кабачки в серпні коштували 7-12 гривень, а тепер обходяться в 14-16 гривень за кілограм.

Червоний «ялтинський лук, який у серпні був недешевим (90-120 гривень), тепер коштує до 160-190 гривень за кілограм. Спаржева квасоля подорожчала з 20-25 гривень до 45-60 гривень. Приємно, що за місяць практично не змінилася ціна баклажанів (15-22 гривень), а ось солодкий перець подорожчав з 7-15 гривень до 18-20 гривень за кілограм, капуста броколі коштує 45-55 гривень за кіло (плюс 7 гривень за місяць). На ринкових прилавках зараз дуже багато фруктів.

Груші можна придбати за 18-35 гривень, яблука — по 10-25 гривень за кілограм. Кілограм персиків варто 30-55 гривень. Нектарини дорожче — від 55 до 80 гривень за кілограм (ціна залежить від сорту).

У розпалі сезон баштанних, але ціни на кавуни і дині дивують. Так, на столичних ринках кілограм кавунів в середньому обходиться в 8-12 гривень (рік тому ціна не піднімалася вище 3-5 гривень за кілограм). Дині елітних сортів стоять 55-80 гривень за кіло. А простенькі, на кшталт «Колгоспниці», продають по 17-25 гривень (за рік ціна зросла на 12 гривень).

У цьому сезоні ринок пропонує покупцям безліч ягід. Звичайно, головна з них — виноград.

Прилавки радують різноманітністю сортів, але ціни!.. Від 25 гривень за найдемократичніший сорт «Молдова» до 120 гривень за кілограм «Кардинала» та «Мускату». Ситуацію рятують ціни на ремонтантну (плодоносящую кілька разів у рік) полуницю і малину, які у вересні подешевшали. Якщо в серпні кілограм полуниці на столичних ринках коштував 60-70 гривень, то зараз ціна опустилася до 50-60 гривень.

Також знизилися ціни і на малину — з 55-65 гривень до 50-60 гривень за кілограм.

Інші ягоди, навпаки, подорожчали. Ще місяць тому на ринку можна було придбати лохину по 170-200 гривень. Але до теперішнього часу ціна знову злетіла до 300 гривень за кілограм.

Подорожчала і чорниця, якій дуже мало.

Ще в серпні її продавали по 60-80 гривень, а тепер — 100-140 гривень за кілограм. Зате до осені асортимент ягід поповнився новими позиціями. Торговці вже активно пропонують покупцям обліпиху по 90-120 гривень і кизил по 40-50 гривень за кілограм. Дешевше коштують калина — всього 25-40 гривень і глід — за 20-25 гривень за кіло. Прибирання нового врожаю позитивно вплинула на вартість гречки. Вона подешевшала з 33-35 гривень за кілограм до 25,8—29 гривень.

Гречана січка зараз стоїть 22-24 гривні, зелена гречка — 33-40 гривень за кілограм. Дещо знизилася за останній місяць і ціна на пшоно — з 12-14 гривень до 10-12 гривень за кілограм.

Інші крупи в ціні не змінилися: вівсяна — 13-15 гривень, пшенична, ячна та перлова — 7-10 гривень, рис — 20-27 гривень за кілограм. Ціни на м’ясо останнім часом неухильно зростають. Свинина за місяць подорожчала до 100-120 гривень за кіло, а яловичина — додала у вартості від 5 до 10 гривень — 110-150 гривень за кілограм. Любителів сала теж нічим порадувати — цей продукт знову подорожчав. У серпні сало коштувало 60-100 гривень за кілограм, тепер — 90-160 гривень. Ми традиційно наводимо в таблиці ціни в окупованому Донецьку.

Вони, як завжди, істотно вище, ніж на решті території України. Асортимент також залишає бажати кращого. Наприклад, на ринках практично немає яловичини, так як із-за високої вартості вона користується невеликим попитом. Дуже мала кількість молочних продуктів — на прилавках практично відсутні домашній сир і сметана. А ті, що продаються в магазинах, за свідченням місцевих жителів, низької якості. *** У вересні традиційно знижуються ціни практично на всі овочі, що входять до складу борщу. Картопля, наприклад, який у серпні коштував 8 гривень, тепер продають по 6-8 гривень за кілограм.

Кілограм моркви і буряків обходився в 8-12 гривень, а в серпні ці коренеплоди продавали по 12 і 10 гривень відповідно.

Цибулю за місяць знизився з 10 до 8 гривень за кіло. А ось вартість помідорів практично не змінилася. У серпні вони подешевшали з 25 гривень до 8-12 гривень за кілограм.

І за цією ціною томати продають і сьогодні. За місяць на 2 гривні знизилася ціна на капусту — з 8 гривень до 6 гривень за кіло.

Пучок зелені варто — від 3 до 5 гривень.

Опустилися ціни на соняшникову олію —з 33 гривень за літрову пляшку до 27 гривень.

А ось м’ясо знову подорожчало. Якщо місяць тому кілограм свинини на борщ коштував 100 гривень, то тепер — 120 гривень. Нагадаємо, що, як ми домовилися вважати при визначенні вартості борщу, для приготування трилітрової каструлі цієї страви потрібно: 300 грамів свинини.

Поділитися

ВАШ КОМЕНТАР

Будь-ласка введіть Ваш коментар!
Please enter your name here